Obezite hastaları 4 kat fazla lipit depolarken, kalıcı yağların temeli gençlikte atılıyor. Şişmanlıkta okul öncesi, ergenlik ve hamilelikte beslenmenize dikkat etmelisiniz
Ülkemizde çocuk ve gençlerde yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak görülen sağlık sorunlarının başında zayıflık ve şişmanlık geliyor. Bu iki durumun oluşturduğu komplikasyonlar ise yetersiz veya fazla besin öğesi alımları, guatr, anemi ve diş çürükleridir. Sağlıksız beslenmeye bağlı görülen bu sağlık sorunlarından uzaklaşmak aslında oldukça kolaydır.
Örneğin sabah uyanınca bir su bardağı süt içmek, okula giderken yanında getirdiği peynirli domatesli sandviç yemek, öğle yemeğinde iyi tercihler yapmak ve ikindide meyve yemek ve süt içmek tüm bu sorunların önlenmesinde etkilidir. Şişmanlık, tüm dünyada değişik yaş gruplarında farklı nedenlerle ortaya çıkıp farklı oranlarda görülüyor. Şişmanlıkta adiposit denilen yağ dokusunun büyüklüğündeki değişim, adiposit sayısındaki değişimden fazladır.
Kolesterole Erken Müdahale
Şişman bireyler normal bireylerin depoladığı lipidin dört katından daha fazlasını depoliyor. Bu yağlanma gençlik döneminde başlıyor ve kalıcı oluyor. Şişmanlığın gelişiminde doğum öncesi, okul öncesi yaş ve ergenlik kritik süreçlerdir. Ergenlik kalıcı yağlanmanın oluştuğu son kritik dönemdir. Ergenlikte aşırı yağ birikimi, özellikle kadınlarda yaşam boyu şişman olma riskini artırıyor. Çocukluk ve ergenlikte bedende aşırı yağ birikimi, yetişkinlikte hipertansiyon, hiperlipidemi, insüline bağımlı olmayan diyabet ve kardiovasküler hastalıklarla yakından ilişkilidir. Gelişmekte olanda daha sık görülmekle birlikte bütün ülkeleri ilgilendiren sorunlardan biri de anemilerdir. Anemilerin büyük çoğunluğu demir yetersizliği anemisidir. Bu sorun diyetle yetersiz alım, demir emilimi olumsuz yönde etkileyen etmenlerin varlığı, çevre sağlığı koşullarının yetersizliği, temizlik kurallarına yeterince uyulmamasıyla baş gösterir.
Kaynak: Selahattin DÖNMEZ (Star)