Tiroit ilaçlarıyla zayıflamak mümkün olmadığı gibi hipotirodi hastalarının bu ilaçları obezitenin tedavisinde tek başına kullanması yeterli değil. İşte sorularla hipotiroidi.BAZAL metabolizma hızındaki değişiklikler, gün içerisindeki enerji dengesi üzerine etkilidir. Enerji dengesi, bireyin besinlerden sağladığı, vücuda aldığı kalori ile vücudun harcadığı kalori arasındaki fark ile hesaplanabilir. Ancak, tiroit ile kilo yönetimi arasındaki ilişki bu kadar basit olmayıp, daha karmaşık faktörleri içermektedir.
Hipertiroidizm ve vücut ağırlığı arasındaki ilişki nedir?
Tiroit bezinin gereksinim duyulandan fazla çalışması, bireyin bazal metabolizma hızını arttırarak, ağırlığının sabit tutulabilmesi için, vücut tarafından ihtiyaç duyulan enerji miktarını da arttırmaktadır. Eğer birey, artan enerji gereksinimini karşılayacak şekilde beslenemez ise, hipertiroidi kilo kaybı ile sonuçlanmaktadır. İştahımız, metabolizmamız ve aktivitemiz oldukça karmaşık bir sistemin etkisi altındadır. Tiroit hormonu ise bu karmaşık sistem içerisinde etkili olan faktörlerden yalnızca bir tanesidir. İlaç tedavisi uygun dozlarda ayarlanamaz ise de birey kilo kaybı durumuna geçebilmektedir.
Tiroit ilaçları obezite tedavisinde çözüm olabilir mi?
Tiroid ilaçları tedavisinin sadece obezite tedavisi amaçlı kullanımı uygun değildir. Tiroit ilaçları bırakıldığında, bireyin kilo kazanımı kaçınılmaz olacaktır.
Hipotiroidizm ile kilo kazanımı arasındaki ilişki nedir?
Hipotiroidi döneminde tiroit hormonları dışardan verilmelidir. TSH düzeylerinin toparlanması 6- 8 haftayı bulduğundan 6- 8 hafta sonra TSH bakılarak hekim tarafından doz ayarlaması yapılır. Bu süreç içerisinde kilo takibinde de dalgalanmalar beklenebilir. Hipotiroidi olan bireyde tiroit bezinin fonksiyonunun yetersizliğine bağlı olarak bazal metabolizma hızının düşmesi, genellikle kilo alımı ile sonuçlanmaktadır. Kilo alımı, hipotiroidisi ciddi olan bireylerde daha belirgin gözlenmektedir.
2009-05-15 Star